Väggplattor av glas i ditt kök

Hittar du inget svar på din fråga bland våra vanliga frågor kan du kontakta oss! 

Oversikt FAQ

Vår  10 tips till väggplattor eller stänkskydd i glas  kan hjälpa till när du funderar över att köpa en väggplatta till ditt kök. 

Det är inte så svårt att mäta upp måtten til ett köksstänkskydd eller en väggplatta. Du mäter upp höjden och bredden till väggplattan och matar in det på produktsidan. 

Ska väggplattan placeras mot en vägg, på köksbänken eller mot skåp? Tillåt då 3mm mellanrum på varje sida.

Finns det urtag att ta hänsyn till? Börja mäta från vänstra nedre hörnet för att uppge var urtaget ska sitta. Observera att om du har tillämpat mellanrum på vänster-och/eller undersidan vid uppmätning i föregående steg då ska du tillämpa samma mellanrum till urtaget.

Väggen bakom väggplattan eller stänkskyddet ska vara slät, men det betyder inte att den måste vara 100% slät - det är helt okej med små ojämnheter.

Absolut, transparent glas funkar utmärkt till väggplatta eller stänkskydd.  

Obs! Transparent glas, frostat och tonat glas ska inte monteras med monteringskitt.Du väljer istället för montering med hjälp av skruvar, distanser eller krokar - du gör ditt val när du beställer din väggplatta. 

Vi använder enbart härdat säkerhetsglas som är värmetålig. 

Klarglas är transparent. Frostat glas är semitransparent. Detta innebär att väggen bakom syns i större eller mindre utsträckning genom glaset. Skulle du använda lim eller monteringskitt för att fästa en väggplatta av frostat eller klarglas skulle du se limmet/kittet på väggen, och det skulle inte se bra ut. Om du däremot väljer glas med heltäckande färg - högglans eller matt - går det bra att limma/kitta..

Vi använder härdat säkerhetsglas till alla våra glasprodukter. Härdningsprocessen gör att glaset blir mycket värmetåligt. 

Om du väljer en färgad väggplatta så är det bra att veta att färgen sjunkas in i glasets yta under härdningsprocessen. Färgen blir på så sätt del av glaset, och även den är alltså värmetålig. 

Urtag kan ses som hål i glaset eller som en del av glaset som skärs bort.  Ibland behövs hål till eluttag eller till fästen, eller så ska en del av väggplattan skäras bort för att den ska kunna monteras i ett hörn, eller runt en vattenkran. 

När en väggplatta fästs med hjälp av monteringskrokar så placeras de 4 krokarna på glaspanelens sida. Tack vara krokarna kann väggplattan inte ramla framot. Väggplattan stödjer dock på köksbänken, så krokarna behöver inte bära glasets vikt - det gör köksbänken. 

Du kan städa frostat glas med hett vatten och ta bort smuts och fett på det sättet. Undvik att använda skurmedel eller sura städprodukter på frostat glas, för då finns risken att du skadar glasets yta.   

Undvik att använda skurmedel eller sura städprodukter för då finns risken att du skadar glasets yta. Ta bort fläckar med het vatten eller med GLAZZCleaner. Nästan alla fläckar kan städas bort på det sättet.